Dlaczego warto postawić na olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Tłoczenie oleju na zimno to proces mechaniczny. Ziarno jest umieszczane w prasie śrubowej a następnie zgniatane.

Istotne jest to, że przed rozpoczęciem tego procesu nasiona nie są podgrzewane. Dzięki temu cenne dla zdrowia związki w nich zawarte nie ulegają zniszczeniu. Olej tłoczony na zimno ma temperaturę około 40 °C. Dlaczego taki produkt powinien znaleźć się w naszej diecie? Pamiętajmy o tym, jak ważne są tłuszcze dla naszego organizmu. Chodzi oczywiście o te zdrowe. Poprawiają metabolizm, mają korzystny wpływ na układ nerwowy. W przypadku oleju rafinowanego wszystkie korzystne dla zdrowia związki ulegają zniszczeniu w wyniku stosowania wysokiej temperatury podczas jego produkcji. Podczas wytwarzania oleju tłoczonego na zimno taka sytuacja nie występuje.

Zawiera on Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe znane jako NNKT. Osoby odwiedzające czasem gabinet dietetyka mogły już słyszeć tę nazwę. Jednym z przykładów takiego oleju jest produkt otrzymywany z czarnuszki, rośliny z rodziny jaskrowatych. Są takie miejsca na świecie, gdzie stosowana jest jako środek leczniczy. Można tutaj wymienić m.in. Bliski Wschód.

Ta roślina posiada w swoim składzie imponujący zestaw składników korzystnie działających na zdrowie. Wymienić tu trzeba minerały, takie jak selen i żelazo. Czarnuszka zawiera też olejki eteryczne i aminokwasy. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno z olejarni Olo-Vita to produkt, który powinien znaleźć się w Twojej kuchni. Panów zapewne zainteresuje to, że zapobiega on łysieniu. Badania naukowe wykazały działanie antydepresyjne, jak również przeciwlękowe.

Planujesz zakup tego produktu i regularne korzystanie z niego? Zapoznaj się z ofertą olejarni Olo-Vita. To rodzinna firma, która od lat dostarcza na rynek oleje najwyższej jakości. Wybór tej właśnie olejarni to gwarancja, że kupujesz produkt pochodzący z pewnego źródła. Masz pytania? Zadzwoń lub napisz, aby uzyskać wyczerpującą odpowiedź na każde z nich.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *